Panika v dave na pohrebe moslimského vodcu v Bombaji má 18 obetí

18.01.2014 Celý región

Bombaj 18. januára (TASR) - Najmenej 18 ľudí zahynulo dnes počas paniky v dave ľudí, ktorí sa do indickej finančnej metropoly Bombaj prišli rozlúčiť so zosnulým moslimským duchovným vodcom Muhammadom Burhanuddínom.

Vodca sekty Dáwúdí Bohorá, ktorá existuje v rámci šiitského islamu a má svojich vyznávačov po celom svete, zomrel v piatok vo veku 102 rokov.

Tlačová agentúra Press Trust of India informovala, že zranenia v panike a tlačenici utrpelo najmenej 40 ľudí. Na rozlúčkovom obrade sa zišli desiatky tisíc ľudí.

Polícia informovala, že k tlačenici došlo pred zavretou bránou do domu, kde bolo vystavené telo zosnulého vodcu komunity. Dav ľudí sa začal tlačiť dopredu, pričom ľudia tesne pri bráne nemali kam uniknúť. Veliteľ bombajskej polície v súvislosti s tým priznal, že jej príslušníci podhodnotili počet záujemcov o účasť na smútočných obradoch a nezvládli ani dav.

Muhammad Burhanuddín bol na čele moslimskej komunity takmer päť desaťročí a na tomto poste vystriedal svojho otca. Funkcie sa teraz ujme 70-ročný syn zosnulého Mufaddál Sajfuddín.

Náboženské spoločenstvo založili v 16. storočí príslušníci ismáílíjskej vetvy šiitského islamu, ktorí ušli pred prenasledovaním v Jemene.
 

Vyberte región